Trasarea limitelor si ritmul in educatie

Mariposakids - trasarea limitelor si ritmul in educatieTrasarea limitelor este mai mult decât o modalitate de a păstra ordinea, de a ne ajuta sa gestionam situatiile de viata; in fiecare din domeniile in care ne implicam, trasarea limitelor ne aduce într-un fel, într-o conexiune mai mare cu viaţa. In esenta ei, trasarea limitelor este o cale de a experimenta viaţa în toată magia ei.

Ca adulti, suntem capabili sa facem alegeri exterioare fara a ne fragmenta integritatea interioara. Pana cand copiii vor creste si vor fi in masura sa-si stabileasca propriile limite, ei depind de noi pentru a le oferi certitudinea şi direcţia de care au nevoie, pentru a trăi într-o relaţie profunda, favorabila şi pozitiva cu lumea lor.

Psihologii specialisti in dezvoltarea copilului, sunt de parere că ei se nasc cu un set complet de capacităţi de a trai, dar că acestea trebuie să fie activate de un model de viaţă. Astfel, atunci când noi ne comportam în conformitate cu propriul nostru sens al disciplinei, în loc sa le reprimam copiilor independenţa, vom activa de fapt capacitatea lor de stabilire a propriilor limite.

Ca părinte sau educator, nu avem doar dreptul, ci si responsabilitatea de a stabili limite; acest lucru este necesar pentru a oferi copilului o buna adaptare la realitate, un adevar, pentru binele lui; dar este important ca aceasta sa fie o descriere reala a situatiei si nu o amenintare, pentru ca atunci cand vom folosi un avertisment sau o amenintare, ea a încetat să mai fie o descriere a realităţii şi devine parte a unui joc de putere sau de provocare.

Limitele trebuie sa fie reale, de necontestat, libere de judecata; doar in acest fel, trasarea limitelor poate ghida copilul si ii poate oferi intelepciunea si siguranta pentru a-si gasi propria individualitate si propria conectare naturala la viata.

Ritmul este dat de activitatile zilnice, saptamanale lunare si anuale ce se repeta in viata noastra. Copiii tanjesc dupa familiaritate si consistenta. Faptul ca stiu ceea ce urmeaza, ca au o zi predictibila, un ritm pe care pot conta, le da un sens al sigurantei, se simt protejati.

Este ritmul doar un cuvant pretios pentru program?! NU. Exista similaritati, insa in timp ce ritmul este o curgere lina, este a cunoaste ceea ce urmeaza, programul este ceva rigid, controlat de ceas. Programul distruge pacea pe care ar putea-o aduce ritmul. Ritmul ne inconjoara pretutindeni: ritmul universului, ritmul inimii, ritmul respiratiei...insa in ziua de azi e nevoie de un efort constient pentru a il aduce in viata noastra.

Ritmul educatiei este foarte asemanator ritmului vietii. Sunt perioade evidente de trezire si altele de odihna, sedimentare. Iar aceste perioade nu seamana unele cu altele. Sunt fluctuatii - puncte inalte si joase - intr-un cadru ce se repeta. Ritmul e important pentru progres. Exista trei etape ale progresului: teza, antiteza si sinteza. Haideti sa vedem cum are loc progresul! In prima faza, intalnim o idee noua, care ne atrage, dar pe care nu o intelegem inca foarte bine.

Apoi cercetand sistematic ideea, ne devine din ce in ce mai familiara. Cea de a doua faza, este cea a preciziei, cand deja stapanim ideea prin crearea de conexiuni cu informatii deja existente. In cea de-a treia faza are loc sinteza, cand deja apare o idee originala. In sfarsit, folosim ceea ce am invatat, intelegem si ii observam ramificatiile. Deja putem spune ca noua idee ne apartine.
Iata o scurta privire asupra ritmului pe care il vom respecta in gradinita noastra astfel incat copiii nostri sa fie mai relaxati, mai siguri, mai fericiti!

Ritmul zilei include:
- joaca si salutul de dimineata
- mesele si pregatirea gustarii de dupa-amiaza
- activitatile zilei
- timpul petrecut afara
- somnul

Ritmul saptamanii include:
- lunea – desen
- martea – modelaj
- miercurea – pictura
- joia – activitatea gospodareasca
- vinerea – viata practica

Ritmul lunii include:
- o vineri e cinema
- o alta vineri e teatru de papusi
- o alta vineri e poveste sustinuta muzical prin instrumente traditionale
- doua activitati extracurriculara (vizita la muzeu, in padure, la ferma animalelor...)

Ritmul anotimpurilor si anului includ:
- zilele de nastere
- serbarile (sarbatoarea recoltei, sarbatoarea Craciunului, Carnavalul Primaverii si sarbatoarea de final de an scolar)
- plantarea gradinii